Az adó egy százalékokból a legtehetségesebb széchenyiseket támogatják

Az adózók idén is dönthetnek úgy, hogy támogatják a Széchenyi István Egyetem kiválóságait. 2020. május 20-ig van lehetőség felajánlani az adó egy százalékát az Universitas-Győr Alapítványnak. Cikkünkből kiderül, a szervezet mire fordítja a számláján összegyűlt pénzt.

Győr, 2020. május 4. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek


„A megbecsültség érzése és az erkölcsi elismerés az, ami miatt már háromszor is pályáztam az Universitas-ösztöndíjra. Nagyon jól jön az ezzel járó anyagi támogatás is, de az egyetemi emlékeim között mindig éléken fog élni az átadóünnepség, amikor a rektor úr külön köszöntött minket, ösztöndíjasokat. Oktatóink elismerő pillantásai, előadások előtt elhangzó dicsérő szavai is lendületet adnak. Hiába látom a jó jegyeket az indexemben, az ilyen ösztönzők jelentenek igazi motivációt. Nem csak én érzem így, több hallgatótársam kifejezetten azért vállal pluszfeladatokat tanulmányai mellett, hogy kivívhassa ezt az évről évre egyre rangosabb elismerést” – mondta el érdeklődésünkre a Széchenyi István Egyetem jogászhallgatója, Radics Katalin Adél a támogatásról, amelyet az Universitas-Győr Alapítvány biztosít a pályázóknak a felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt összegből.  

Magánszemélyként idén is bárki dönthet úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának (szja) egy százalékát felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek. Ezt legkésőbb 2020. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.

Az adóforintok a legtehetségesebb egyetemi polgárokat támogatják. A kiválóságok minden évben egy nagyszabású gálán vehetik át ösztöndíjaikat – tavaly is így történt. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A tudományt támogathatják

Az Universitas-Győr Alapítvány – az egyszázalékos felajánlások 2019-es adatai alapján – az egyik legtöbb anyagi támogatást felmutató, közhasznú, oktatási tevékenységet végző magyarországi szervezet között található. Célja a kiváló előmenetelű széchenyis hallgatók tanulmányi és tudományos diákköri munkájának támogatása, továbbá a fiatal egyetemi oktatók szakmai és tudományos fejlődésének segítése. A kuratórium huszonegy éve hozta létre ösztöndíjprogramját, amelynek legfontosabb forrása minden évben a személyi jövedelemadóból felajánlott egyszázalékos támogatás.

„Az alapítvány elsősorban pályázati úton elnyerhető ösztöndíjat biztosít. Korábban évente húsz hallgató részesült tíz hónapon keresztül havi húszezer forintos ösztöndíjban, 2019-ben pedig az »Universitas« elnevezésű ösztöndíjat huszonöt hallgató kapta meg ugyanilyen nagyságrendben. Erre a pályázatra mindig nagy az érdeklődés. A kuratórium tervei szerint 2020 őszén ismét megjelenik a felhívás. A szervezet a jövőben az ösztöndíjrendszer fenntartásán túl külön is támogatni kívánja a győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola oktatási és nevelési tevékenységét” – tájékoztatott a felajánlások felhasználásáról Tóth Eszter, az Universitas-Győr Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az alapítvány kuratóriumának titkára arra biztatja az olvasókat, adóforintjaikkal támogassák a legtehetségesebb és legszorgalmasabb egyetemi polgárokat az adóhivatal erre megadott felületén, ahol az Universitas-Győr Alapítvány nevét és adószámát (19112824-1-08) beírva a felajánlás az alapítvány számlájára kerül.

 

Az alapítvány elsősorban pályázati úton elnyerhető ösztöndíjat biztosít. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Ösztöndíjat alapítani presztízs

Dr. Kovács Zsolt, az egyetem főigazgatója pedig kiemelte még annak lehetőségét is, hogy bárki alapíthat ösztöndíjat a tehetséges széchenyis diákok támogatására. Ennek módjában, illetve részleteiben segít az egyetem és az Univeritas-Győr Alapítvány is. A főigazgató reméli, hogy évről évre egyre több cég és egykori hallgató fog élni ezzel a lehetőséggel az egyszázalékos felajánlások mellett.

Az alapítvány a felajánlott adóforintoknak és az ösztöndíjalapítóknak köszönhetően az elmúlt három évben több mint 42 millió forint összértékben nyújtott ösztöndíjat közel 300 pályázónak, évente 13-15 pályázati kiírást megjelentetve. „A támogatások fedezetét olyan vállalatok, stratégiai partnerek is biztosítják, akik elkötelezettek a Széchenyi István Egyetem képzései iránt, többek között a Magyar Telekom Nyrt. és az Antenna Hungária Zrt., amelyek az Universitas-Győr Alapítvány alapítói is voltak. Magánszemélyek is számos elismerést hoztak létre, ilyen például az alapítvány kuratóriumának egykori tagjáról elnevezett Halbritter Mátyás-emlékdíj. Külön figyelmet és pályázati lehetőséget kapnak a PhD-hallgatók, akik az egyetemi oktatás jövőjének kulcsfontosságú szereplői, valamint évente jelentkezhetnek a Hegedűs Gyula Tudományos Ösztöndíjra az egyetem legtehetségesebb, legrátermettebb negyvenöt év alatti oktatói, kutatói” – említette a példákat Tóth Eszter, aki bízik benne, hogy az ösztöndíjalapítás presztízse még több partnert ösztönözhet.