Áder János kinevezte dr. Baranyi Pétert a Széchenyi István Egyetem új rektorának

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában tartott csütörtöki ünnepségen dr. Baranyi Péter professzort kinevezte a Széchenyi István Egyetem új rektorának, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány és az egyetem Szenátusának egységes javaslata alapján. Megbízatása 2021. július 1-jétől négy évre szól. Dr. Czinege Imre (2002–2005), dr. Szekeres Tamás (2005–2013) és dr. Földesi Péter (2013–2021) után dr. Baranyi Péter az intézmény negyedik rektora.

2021.06.25. - Hancz Gábor 

A rektori tisztségre vonatkozó pályázatot a fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány írta ki márciusban dr. Knáb Erzsébet kuratóriumi elnök és dr. Földesi Péter rektor kezdeményezésére. A kiírás tervezetét a Szenátus előzetesen véleményezte és jóváhagyta.

Dr. Baranyi Péter átveszi a kinevezését Áder János köztársasági elnöktől. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Dr. Baranyi Péter nemcsak pályázatában, hanem az egyetemi polgárok, az egyetem Szenátusa és a fenntartó alapítvány kuratóriuma előtt is ismertette elképzeléseit korábban. Hangsúlyozta:tudásával, tapasztalatával ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy a felhalmozott kiemelkedő potenciált beváltva az egyetem Magyarország egyik vezető, tekintélyes és szerethető felsőoktatási intézményévé váljon.

Fontosnak nevezte, hogy az intézményben munkaidőn túl is legyen élet, és hogy a hallgatók „lájkolják” azt az időszakot, amit itt töltenek. A professzor leszögezte, hogy az universitas jellegnek megfelelően minden terület fontos, mert így a különböző tudásokat ötvözve integrált válaszok adhatók a problémákra. Beszélt a térséggel való szoros kapcsolatról is, mondván: az egyetem olyan partner kell hogy legyen, amely segít a térség jövőjének megtervezésében.
A július 1-jén kezdődő rektori ciklust meghatározza, hogy a Széchenyi István Egyetem a tavaly augusztusi modellváltás óta új struktúrában, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány fenntartásában működik, amely növeli az intézmény hatékonyságát, egyúttal új stratégiai lehetőségeket biztosít a tudományos értékek és háttér fejlesztésére. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az egyetem a nemzetközi felsőoktatási térben is még inkább versenyképes legyen.
12 megtekintés