Alumniportré: a büntetőügyekről a közigazgatásra váltott dr. Bors Szabolcs

„Aki a jogászi pályát választja, az élethosszig tartó tanulást is választja, mert a jogi környezet folyamatosan változik” – vallja dr. Bors Szabolcs, aki ügyvédjelöltként főleg büntetőügyekkel foglalkozott, most pedig a Győri Járási Hivatal megbízott vezetőhelyettese.

Győr, 2019. október 16. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Néhány évig úgy tűnt, hogy az idegenforgalom lesz Bors Szabolcs útja, hiszen annak idején a győri Krúdy-középiskolába felvételizett sikerrel. A marcalvárosi alma mater természetes választás volt az egyéves kora óta a városrészben élő nyolcadikos számára, aki a bölcsődétől kezdve helyben járta végig az intézményi sort.

„A Krúdy felkapottnak számított, és nem bántam meg, hogy odamentem, noha reálos alapbeállítottságú vagyok, s egy másik középiskolából lehet, hogy közgáz-, mérnöki vagy akár orvosi vonalon tanultam volna tovább. Így viszont a jogászi pályát választottam, ami az idegenforgalmi tanulmányok után persze meglepetésnek tűnhetett, de úgy éreztem, feküdne nekem ez a szép logikájú szakma” – idézte fel a 34 éves szakember.

A Széchenyi István Egyetem jogi kara mellett a közelsége szólt, a főváros pedig nem vonzotta annyira. Az évek során aztán nagy hatást tett rá a jó évfolyam és a kiváló oktatói gárda. Az alkotmányjogi tanszéken akkor még Halmai Gábor és Papp Imre számított a legnevesebbnek, politológiából Bihari Mihály tartott felejthetetlen előadásokat, az elsőéves hallgatókra pedig a római jogot tanító Földi András professzor tett mély benyomást. „Számomra az volt a lényeg, hogy a képzés gyakorlatorientált legyen. Ez a gyakorlati órák révén megvalósult, amelyeket jogalkalmazók, jellemzően ügyvédek tartottak” – tette hozzá dr. Bors Szabolcs.

 

„Az egyetem felkészített arra, hogy átlássam a jogrendszer struktúráját” – mondta dr. Bors Szabolcs.

Egyetemi diplomáját 2009-ben vehette át, s utána egy győri ügyvédnél, dr. Németh Imrénél helyezkedett el ügyvédjelöltként. Választásában szerepet játszott, hogy védőügyvédnek készült, s így lehetősége volt büntetőügyekkel foglalkozni. Voltak olyanok, amelyeket ő vitt végig, s ha az ítéletet a vádlott sikerként élte meg, az számára is siker volt.

Idővel aztán úgy érezte, hogy mégsem ez az ő igazi útja, és váltott. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalhoz vették fel 2011 őszén, ahol az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ellátó egységnél kezdett ügyintézőként, majd miután újra felállt az 1983-ban megszüntetett járási rendszer, átkerült a Győri Járási Hivatalhoz. Ott előbb – 2014-ben – a hatósági osztály vezetésével bízták meg, amely szabálysértési és szociális ellátási ügyekkel, valamint egyes oktatási területekkel foglalkozott. Másfél év múlva a kormánymegbízotti kabinetben kapott vezetői kinevezést, tavaly október óta pedig újra – az időközben jelentős hatáskörbővítésen átesett – járási hivatalban dolgozik a hivatalvezető mellett megbízott vezetőhelyettesként, egyben a hivatalvezetői titkárság mint osztály vezetőjeként. Feladatai közé tartozik egyes szakági ügyeken kívül a szakmai feladatellátás koordinálása akkor, ha kiemelt vagy több önálló szervezeti egységet érintő ügy érkezik. Emellett pedig kollégáival szakmai kontrollt gyakorol a többi szervezeti egység felett azokban az esetekben, amelyekben a hivatalvezetőhöz van telepítve a kiadmányozás.

Ebből a karrierből is szembetűnő a jogászi szakma sokszínűsége: teljesen más ismereteket igényel védőügyvédként egy büntetőügyben helytállni, mint a közigazgatás útvesztőiben eligazodni.

„Egy jogász számára egy teljesen új terület elsajátítása az alap. Aki ezt a pályát választja, az élethosszig tartó tanulást is választja, mert a jogi környezet folyamatosan változik. Az egyetem szerencsére megtanított tanulni, és felkészített arra, hogy átlássam a jogrendszer struktúráját. Ez a szakmai tudás elengedhetetlen ahhoz, hogy megbirkózzam az újabb és újabb feladatokkal” – fejtette ki dr. Bors Szabolcs. A szakember persze nemcsak ezért gondol vissza jó érzéssel az egyetemi évekre, hanem az ottani légkör és a máig tartó barátságok miatt is.