Az utolsó táviratát kapta meg a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem címére egy utolsó táviratot küldött a Magyar Posta és a Miskolci Egyetem közösen, ezzel is tisztelegve a szolgáltatás 174 éves, a napokban befejeződött története előtt. A táviratban Daniel Dennettől idéznek: „A tudomány problémáit néha könnyebbé tesszük, ha komplikációkat adunk hozzájuk.”

SZE Alumni, 2021.05.04.

A győri intézmény múltja miatt különös jelentőséggel bír ez a gesztus, hiszen sokan emlékeznek még rá, hogy jogelődjében, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán 1974-ben postaüzemi képzés indult az újonnan alakult Közlekedési és Postaüzemi Intézetben. Bár a szak később megszűnt, 1990-től a postai szakirányok maradtak a műszaki informatika és az üzemgazdász képzéseken belül. A felhalmozott oktatási tapasztalat a szállítmányozási-logisztika szakoknak is fontos alapját képezte.

 

Az utolsó távirat, benne az üzenet: „A tudomány problémáit néha könnyebbé tesszük, ha komplikációkat adunk hozzájuk.”

A postaüzemi szaknak is köszönhetően jött létre a Csomagolásvizsgáló Laboratórium és az egyetem területén épített postahivatal, ahol mára már nem lehet több táviratot feladni, miután a Magyar Posta úgy döntött, április 30-tól megszünteti az elmúlt években az ügyfelek által egyre kevésbé igénybe vett szolgáltatást.

 

A régi táviratok szövege egy már szintén eltűnt jelenséget, az ékezet nélküli SMS-ek korszakát idézi fel. (Forrás: Széchenyi István Egyetem Levéltára)