Balla Virág, a Széchenyi-egyetem hallgatója új versenyszámban debütál az olimpián

Balla Virág, a Széchenyi István Egyetem rekreáció szakon végzős hallgatója is képviseli hazánkat a tokiói olimpián debütáló női kenu 200 méter egyéni és 500 méter páros versenyszámaiban. Utóbbiban a szintén széchenyis Takács Kincsővel összetérdelve. Az ötkarikás játékokról éremmel szeretne hazatérni.

2021.07.13. - SZE Alumni / Simon Panka

 A felkészülés hajrájában vagyunk, és már csak alig egy hónap van hátra a 2020 helyett idén megrendezendő tokiói nyári olimpiai játékokig, ahol végre bemutatkozhat ön is és a női kenu is. Hogyan érzi, jót tett ez a plusz egy év?

– Talán igen, talán nem. Nagyon vártuk tavaly, hogy ott lehessünk, versenyezhessünk. Kiváló formában indult az az év, hatalmas remények éltek bennünk. Aztán jött a hideg zuhany, a halasztás. Valahogy átvészeltük. Tudtunk sok mindenen változtatni, még többet edzeni, kérdés, hogy hasznunkra vált vagy fásultak lettünk kicsit tőle. Ez majd úgyis csak olimpián derül ki.

A koronavírus-járvány sajnos több ponton is „beleszólt” a felkészülésébe, hiszen szeptemberben elkapta a fertőzést, és a téli edzésprogram is máshogy alakult a lezárások miatt. Ezek a tényezők nem csak fizikálisan, de nyilván mentálisan hatással lehettek önre. Hogy érzi, sikerült mindezek ellenére a maximumot kihoznia az elmúlt egy évből?

– Ez rendkívül nehéz időszak volt mindenki számára. Volt, hogy nem mertem szüleimet meglátogatni, nehogy megfertőzzem őket. Az állandó bizonytalanság része lett a felkészülésünknek. Mentális trénerünk, Kovács Attila segített sokat, hogyan legyünk minél rugalmasabbak, hogyan álljunk a dolgokhoz. Természetesen páros társammal, Takács Kincsővel és edzőmmel, Szabados Krisztiánnal azon voltunk, hogy a maximumot kihozzuk a téli felkészülésből. Dietetikust váltottam, Novák Péter segített az étkezésekben, Takács Viktorra pedig az erőléti felkészülésben támaszkodhattam.

Tokióban 200 méteren egyéniben, 500 méteren párosban, a szintén széchenyis Takács Kincsővel indul, akivel öt éve térdeltek össze először. Korábban nyilatkozta, hogy a páros közelebb áll a szívéhez. Ebben szerepe van Kincsőnek és az önök közt lévő összhangnak? 

– Számomra nagyon fontos, hogy ne csak a vízen legyen meg az összhang. Szerencsére Kincső is ugyanezen a véleményen van. Így sokkal könnyebb versenyeznünk, felkészülnünk. A kölcsönös tisztelet, megbecsülés és szeretet pluszmotivációt ad párosunk sikeréhez.

Balla Virág és Takács Kincső / Fotó: Csudai Sándor ( ORIGO ) 

Élete első olimpiája a világjárvány miatt eltér majd az eddigiektől, hiszen szigorú intézkedések betartásával és korlátozásokkal rendezhetik csak meg. Talán a legfájóbb szigorítás egy sportolónak a szurkolók hiánya lesz, így magyarok sem lesznek a lelátókon. Mentálisan mennyit tud hozzátenni vagy elvenni ez a vízen?

– Elmondhatatlan, mennyire hiányozni fognak a magyar szurkolók. Náluk jobban senki nem tud buzdítani. Volt szerencsém hazai világbajnokságon részt venni, leírhatatlan milyen érzés az, amit a magyar szurkolótábor adni tud.

Muszáj megemlítenünk, hogy a zenei életbe is belekóstolhatott egy klipforgatás erejéig, hiszen a Kétoldalú minden érem című olimpiai dal – Diaz, Fura Csé és Szakács Gergő slágere – videoklipjében is szerepelt Kincsővel és több sportolóval együtt. Énekli majd a dalt a Tokióba vezető úton? Mit ad hozzá egy ilyen dal a felkészüléshez?

– Nemcsak a Kétoldalú minden érem című klipben hanem a Punnany Massif TOKIIIOOOO című számában is szerepeltünk. Ha énekelni nem is, de hallgatni mindenképp fogom. Mindig lúdbőrös leszek, amikor hallgatom ezeket a számokat.

Tizenhat évvel ezelőtt, tízévesen kezdte a vizes pályafutását, akkor még kajakkal, szép sikerekkel. Aztán jött a váltás kenura, és mint minden kezdet, ez is nehéz volt. Soha nem bizonytalanodott el, hogy jó döntést hozott-e a váltással?

– Az elején nagyon hiányzott a kajak, a mozgás, a sebesség a sikerek, de nem bántam meg. Kenuzni egészen más, művészet. Amikor az ember alatt siklik a hajó, az valami egészen különleges. Ahogy megszerettem a kenut, úgy a sikerek is jöttek.

Balla Virág / Fotó: Kovács Tamás ( MTI ) 

Az idei év nemcsak az olimpiára való felkészülés véghajráját hozta, hanem egyetemi tanulmányai végéhez is közeledik. Akár már idén kezébe veheti rekreáció szakos diplomáját. Mennyire volt nehéz összeegyeztetni a tanulást az edzésekkel?

– Inkább jövőre tervezem, hogy befejezem a tanulmányaimat, a Széchenyi István Egyetemen. Most mindenhol elsőbbséget élvez a sport, a felkészülés, a pihenés. Egyszerre egy széken szoktam ülni. Várom, hogy ez a fejezet is lezáruljon az életemben. Sok barátot szereztem az egyetemen. A tanárok mindig nagyon segítőkészek, nekik köszönhetően zökkenőmentesen haladok a félévekkel.

Már csak néhány nap és hamarosan ott állnak minden sportoló álmának kapujában, az olimpián. Milyen eredménnyel szeretne hazatérni?

– Éremszerzőként.

( Nyitókép: Kiss Géza )