Blog mutatja be a Széchenyi István Egyetem múltjának kincseit

Hiánypótló kezdeményezéssel egészült ki a Széchenyi István Egyetem levéltárának tevékenysége, így a járvány miatti lezárások időszakában is elérhetővé vált az egyetem kincseinek kutatása. Blogon keresztül pillanthatunk be ugyanis a győri felsőoktatás elmúlt évtizedeibe, a levéltárban őrzött  és  digitalizált korlenyomatok segítségével.

Simon Panka, SZE Alumni - 2021.04.16

Tavaly nyár óta működik hivatalosan a Széchenyi István Egyetem Levéltára. Homor Péter levéltáros, az egyetem múltjának kincstárnoka egy éve érkezett az intézménybe, amikor felmerült az egyetemi levéltáralapítás gondolata. Ez olyan izgalmas kihívásnak ígérkezett, melyben a kezdetektől szeretett volna részt venni. Az első győri hónap után pedig elindította a levéltár blogját is, melyben érdekes, korjellemző egyetemi dokumentumokat tesz közzé rövid kommentár kíséretében, sokak örömére.

Arra a kérdésre, hogy miért érezte szükségét egy ilyen blognak, Homor Péter egyértelműen fogalmazott: „Akik fiatalkoruk legszebb éveit a felsőoktatásban töltik, azok számára mindenképp  érdekes lehet egy ilyen múltőrző oldal. Ezzel kapcsolódok az egyetemi alumnihoz, az öregdiákokat összefogó közösséghez.” Hozzátette, hogy könyvtáros kollégáival egyetértettek abban, hogy az Egyetemi Könyvtár és Levéltár az emlékek őreként jól illeszkedik a könyvtár feladatrendszerébe azzal, hogy gyűjti a jogelőd intézményekre vonatkozó történeti dokumentumokat.

Homor Péter fontosnak tartja az emlékek digitalizálását. (Fotó: Perjés Dorottya)

A bloggal kapcsolatban kiemelte, fontosnak tartja, hogy a győri felsőoktatás emlékeit, az elődintézmények iratanyagát megőrizzék az utókor számára, és minél szélesebb körben kutathatóvá tegyék. Példaként említette a jogelőd Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola és a Széchenyi István Főiskola folyóiratait, plakátjait és meghívóit, amik az egykori hallgatók számára nosztalgikus különlegességek lehetnek. Hozzátette, hogy ezekből egyelőre kevés van a levéltárban, ezért szívesen fogadnak felajánlásokat, akár digitális formában is.

Határozat az 1977/78-as szilveszterestével kapcsolatban

A Széchenyi István Egyetem Levéltárának blogja elérhető az Egyetemi Könyvtár és Levéltár, és azon belül a levéltár oldaláról. Közvetlenül az alábbi linken: https://sze-leveltar.tumblr.com/