Bronzérmes a széchenyi istván egyetem csapata

A Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team csapata idén már nyolcadik alkalommal vesz részt a Shell Eco-marathon Europe versenyen. A 20 fős csapat tagjai gépészmérnök, villamosmérnök, mechatronikai mérnök, mérnök informatikus, építőmérnök és kereskedelem marketing szakos széchenyis hallgatók, akik csütörtökön mutatták be alternatív energiával hajtott elektromos járművüket.
A Széchenyi István Egyetem hallgatóiból és oktatóiból álló csoport bronzérmet szerzett az összesen 226 csapatos, megújuló energiákra koncentráló megmérettetésen napelemes, saját fejlesztésű autójával.A korábbi évekhez hasonlóan idén is napelemek biztosítják a segédtöltést az autónak, kiegészülve egy saját fejlesztésű munkapont követő rendszerrel – mondta el Pup Dániel tanszéki mérnök, aki a csapat alapító tagja és egyik vezetője. – A jármű teljes elektromos rendszere átalakult, a csapat ezen fejlesztéseivel nevez a Technical Award-díjra is. A jármű orrkúp geometriája is jelentősen változott a jobb légellenállás érdekében. A versenyautó futóműve is módosításokon esett át és saját tervezésű, egyedi gyártású felniket is fejlesztett a csapat.

A versenyt május 17. és 25. között Rotterdamban rendezik meg két kategóriában: prototípus és a városi koncepció. A győriek ez utóbbiban indulnak egyedüli magyar csapatként. Sikereiket a 2008-as és 2010-es I., a 2012-es évben pedig II. hely fémjelzi. 2011-ben elnyerték a Shell Eco-Marathon Europe Team Spirit különdíjat. Mivel a 2012-es versennyel megszűnt a tisztán Solar meghajtású járműosztály, 2013-tól az elektromos kategóriában versenyez a csapat. Tavaly negyedik helyezést értek el.

A kreatív innovációt elismerő Technical Award versenyen - amelyre külön neveztek - a 2. helyezettek lettek, közel 100 nevezőből. Mindig jó eredményt üdvözölhetünk, ha a SZEnergy csapat térvissza versenyekről - mondta el köszöntőjében Winkler Csaba, az egyetem kommunikációs titkára, aki azt is hozzátette, a tavalyi 4. hely után külön öröm most a dobogós helyezést ünnepelni.

A megújuló energiák nagyon fontosak, és a jövő járművét Győrben is építik. Világviszonylatban is megállja a helyét fejlesztőink járműve - értékelte dr. Kuczmann Miklós, az egyetem professzora a csapat eredményét.
Győr nevében Simon Róbert Balázs parlamenti képviselő köszönte meg az európai versenyen való képviseletet a versenyzőknek, és kiemelte azt is, a csapatot támogató magyar és külföldi vállalkozások is mutatják az összefogás mértékét.

- A modern járműgyártás modern várost is jelent, a Széchenyi-egyetem pedig fontos eredményeket ér el a területen - mondta a képviselő.
A SZEnergy saját tervezésű autója több fejlesztésen is átesett a verseny előtt, így új orrkúpot kapott, de az informatikai figyelőrendszer is egyedivé teszi a járművet, akárcsak a 3D-s nyomtatással készült lámpái - fogalmazott Pup Dániel, a csapat egyik alapítója.

Forrás: Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2015. június 2.