Fulbright - ösztöndíjat nyert el a Széchenyi - Egyetem Jogi Karának oktatója

A ma már az ötödik hadszíntérnek számító kibertér – azaz az online kommunikáció, adatforgalom tere – és a kibervédelem áll annak a rangos Fulbright-pályázatnak a középpontjában, amelyet a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, dr. Kelemen Roland nyert el. Ennek révén nemcsak saját tudását, hanem az intézmény nemzetközi kapcsolatait is szeretné gyarapítani.

Győr, 2021. március 3. – Hancz Gábor, SZEhírek

A Lengyel Fulbright Bizottság ösztöndíjpályázatot írt ki tavaly magyar, lengyel, szlovák, cseh, bolgár és román egyetemi oktatók-kutatók számára: a nyertesek idén március közepétől négy hónapon keresztül online képzésen vehetnek részt a kiberbiztonság témakörében, ősszel pedig meglátogathatják az Egyesült Államok több, e területhez kapcsolódó szervezetét, így például a Kaliforniai Egyetem kiberbiztonsági intézetét, a védelmi minisztérium kiberrészlegét valamint nagy informatikai vállalatok központját. A 29 résztvevő között szerepel dr. Kelemen Roland, a Széchenyi István Egyetem Jogtörténeti Tanszékének munkatársa is.

„Régóta foglalkozom ezzel a témával, az elmúlt hat-hét évben tíznél több tanulmányt írtam egyedül vagy kutatótársakkal, például a kiberterrorizmusról vagy a kibertér hibrid konfliktusokban történő használatáról. A képzés rendkívül hasznosnak ígérkezik, hiszen a kiberbiztonság és a kibervédelem számos legfrissebb eredményeiről lesz szó, így például gazdasági, nemzetbiztonsági, nemzetközi jogi vonatkozásairól. Az előadásokat elismert amerikai egyetemi oktatók és gyakorló szakemberek tartják, s mondani sem kell, hogy az USA vezető technológiai hatalomként mennyire előre tart e területen” – részletezte pályázata benyújtásának miértjét firtató kérdésünkre dr. Kelemen Roland. A kutató elmondta: amellett, hogy gyarapítja tudását, szeretné tudományos-szakmai kapcsolatait is bővíteni a program révén. Arra törekszik, hogy ebből a Széchenyi István Egyetem is profitálni tudjon.

„A kibervédelem egyre fontosabbá válik, hiszen amikor kezünkbe vesszük az okostelefont vagy munkánkat számítógépen keresztül végezzük, máris ki vagyunk téve a veszélynek, hogy például ellopják bankkártya- vagy más személyes adatainkat. Ma már a NATO is elismeri, hogy a föld, a víz, a levegő és az űr mellett a kibertér az ötödik hadszíntér. Az elmúlt években felpörgött az államközi kibertevékenység, valamint a kiberbűnözés, a kiberterrorizmus, miközben a technológiai válaszok és főként a szabályozás terén kullogunk a szürke- és feketezóna mögött” – ecsetelte dr. Kelemen Roland. Szerinte a kiberbiztonság szempontjából az egyik legfontosabb láncszem maga a felhasználó, nélküle ugyanis nem lehet biztonságos háttérrendszereket készíteni. Úgy véli, emiatt a jövőben nemcsak az informatikai mérnököknek, hanem akár a jogászoknak vagy a közgazdászoknak – akik közül sokan döntéshozók lesznek – is kell kiberbiztonsági ismeretekkel rendelkezniük, ezért erre már az egyetemi oktatásban érdemes hangsúlyt fektetni. Bízik abban, hogy a Fulbright-ösztöndíjnak köszönhetően megszerzett tapasztalatokkal ehhez ő is hozzá tud majd járulni a Széchenyi-egyetemen.

 

Dr. Kelemen Roland (fotó: Májer Csaba József)

A világ egyik legrangosabb ösztöndíja

A Fulbright a világ egyik legrangosabb ösztöndíja, jelenleg 155 országban működik. J. William Fulbright amerikai szenátor alapította az Egyesült Államok külügyminisztériuma, partnerállamok kormányai és a magánszektor támogatásával. Alapvető célja, hogy elősegítse az országok közötti kölcsönös megértést, valamint lehetőséget nyújtson tudományos kutatói munkára, szakmai gondolatcserére.