Pinezitsné Hankó Lilla: A kisebb szállások lehetnek a nyár slágerei

Itt a vakáció, biztatóak a járványmutatók, az emberek kiszakadnának a mögöttünk álló időszak mókuskerekéből, beindulhat a turizmus. De mire számít a szakember? A belföldi turisztikai trendekről kérdeztük a Széchenyi István Egyetem Apáczai-emlékéremmel kitüntetett volt hallgatóját, Pinezitsné Hankó Lillát, a Sokoró Fogadó értékesítési vezetőjét.

 

  1. 06. 14. – Czeiner-Szücs Anita

„Óvatos vagyok a jóslatokkal, ahogy szerintem a vendégek is. A hezitálás, a bizonytalanság tetten érhető az átfoglalások gyakoriságán is. Éppen ezért gondolom, hogy az idei szezonban a magánszálláshelyek, a kisebb vendégházak, fogadók lesznek a leginkább keresettek az utazni vágyók körében, s biztosan többen pihennek majd idén is belföldi helyszíneken. A vendégek jelzik felém közvetlenül is, hogy tartanak a túl nagy vendégseregtől például étkezések közben, de a miénkhez hasonló méretű szálláson már bátran foglalnak szobát” – fejtette ki a 2021-es nyár várható turisztikai trendjéről véleményét Pinezitsné Hankó Lilla, aki szerint a védettségi igazolvány sokaknak már elégséges biztonságérzetet nyújt, de látható a tavalyitól eltérő visszafogottság, a következő Covid-hullámtól való félelem. „Ebből adódóan sokkal előre kevesen foglalnak szobát, a lazítás és a fellendülés hatására viszont felpezsdült az esküvőszezon. Aki csak teheti, s házasodni vágyik, nem szervezi már sokkal későbbi időpontra a nagy napot. Heti több ceremóniát bonyolítunk le mi is az újonnan elkészült rendezvénytermünkben” – részletezte a szakember.

 

„Itt nyugalomra talál a lélek, s ez csábítja annyira vendégeinket” – mondja kedvenc helyén, a Sokoró Fogadóhoz tartozó tónál Pinezitsné Hankó Lilla. (Fotó: Májer Csaba József)

Szerinte a rendezvények mellett fontos, hogy különböző szolgáltatásokkal minél jobban kitolják a szezonzárást, ezért vágtak bele ők is abba a fejlesztésbe, aminek nyomán hamarosan megnyílhat a wellnessrészleg is fogadójukban, éttermükben pedig a hagyományos ételek mellett már street food ínyencségeket is kínálnak, illetve ki is szállítanak.

„Az éttermi szolgáltatás és a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségek azok, amelyeknek köszönhetően a szigorú járványügyi intézkedések mellett is megtarthattuk munkavállalóinkat. Ez az a pont, amelyre érdemes nagy gondot fordítani, hiszen a szektorban a munkaerőhiány fokozódott, s ez az elmúlt tíz év legérzékenyebb kérdése is a szegmensben. Mi kicsi, de profi csapattal dolgozunk, ügyelünk a vendégbarát, közvetlen kiszolgálásra, de még így sem könnyű megtartani a kollégákat” – mutatott rá a 2008-ban turizmus és vendéglátás szakon dicsérettel végzett idegenforgalmi szakközgazdász, aki a diplomaátadó óta vezeti a családi vállalkozást a sokoróaljai lankáktól zöldellő Sokorópátkán.
Pinezitsné Hankó Lilla: ha most állnék pályaválasztás előtt, ma is a Széchenyi István Egyetemet választanám.
(Fotó: Májer Csaba József)
Kiemelte: az összefogás a vendéglátással és turizmussal foglalkozók esetében is kulcskérdés, versenytársak helyett ő inkább csapatként gondol kollégáira. Egyetemi évei alatt alakult ki benne ez a hozzáállás, ugyanis a győri képzésen tanáraitól jó alapokat kapott, és összetartó közegben bontakozhatott ki szemlélete hivatásáról. „A mai napig baráti kapcsolatban vagyok szaktársaimmal. Jó visszaemlékezni közös bográcsozásainkra, a szakestekre, az áttanult-átbulizott éjjelekre, és külön öröm, hogy a karon olyan oktatókkal kerültünk kapcsolatba, akik tizenhárom évvel később is emlékeznek ránk, mint dr. Darabos Ferenc vagy Csobayné Pintér Éva Mária. Kivételes érzés megbecsülésük, ami az ilyen kihívásokkal teli időszakban plusz lendületet ad” – mondta el érdeklődésünkre az ügyvezető.
Itt csak a madárcsicsergést visszhangozza a Sokorói-dombság.

(Fotó: Májer Csaba József)