Úton a megoldás felé: a körforgásos gazdaság koncepciója

Üzleti SZEmle néven fontos szolgáltatás érhető el a Széchenyi István Egyetem (SZE) honlapján: az intézmény oktatói-kutatói olyan gazdasági témájú publikációk rövid összefoglalóit készítik el, amelyek hasznosak lehetnek a vállalkozók, az üzleti döntéshozók és a fejlesztő munkakörökben dolgozó szakemberek számára.  A februári szám megjelent az egyetem honlapján.

2021. február 18. – Dr. Szigeti Cecília

Az Üzleti SZEmle februári számában érdekes elemzést olvashatunk a bevásárlóközpontok várható jövőjéről, valamint arról, hogy a wellness-szolgáltatók milyen kihívásokkal találkoznak majd az újranyitást követően. Az ötödik résszel folytatódik a „Válságkezelési intézkedések vállalattulajdonosoktól” rovatunk, amelyben a gyártás és munkaszervezés dimenziót mutatja be a szerző.

Széles körű áttekintést olvashatunk a körforgásos gazdaság jogszabályi hátteréről és várható hatásairól. Számos iparági példát mutatnak be az összefoglalók, és megismerhetjük Svédország körforgásos gazdaság stratégiáját is. Több tanulmány is foglalkozik a tématerületen megjelenő tudományos publikációk ugrásszerű növekedésével és ezek várható hatásaival.

Miért ilyen fontos ez a téma?

A körforgásos gazdaság irányába történő elmozdulás az elmúlt években vált az EU környezetvédelmi és gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb célkitűzésévé. A körforgásos gazdaság egy olyan rendszer, amelyben nincs hulladék, az egyik folyamatban megtermelt termékek egy következő folyamat nyersanyagaivá válnak. Míg a jelenlegi lineáris rendszerben termékeket gyártunk, használjuk azokat, majd eldobjuk, addig a körforgásos rendszerben a termékek nem végzik hulladékként, hanem visszakerülnek a termelési folyamatba. A körforgásos gazdaság azonban sokkal több, mint az újrahasznosítás. Hosszú távú gondolkodásra van szükség, hogy már a gyártáskor tudjuk, mi fog történni a termékkel, miután a fogyasztók eldobják. A körforgásos gazdaság jelentőségét az adja, hogy ez az üzleti modell a természeti folyamatok logikájára épül, így környezetvédelmi szempontból a szerepe kiemelkedő. Jó eszköz lehet arra, hogy a gazdasági növekedés közben megjelenjenek környezeti szempontok, és segítségével egy rugalmasabb és ellenállóbb gazdaság épüljön ki. Ugyanakkor hátránya, hogy a társadalmi egyenlőség és a fenntartható fejlődés irányába történő rendszerszintű elmozdulás hiányzik a koncepcióból. Ennek alapján láthatjuk, hogy bár a körforgásos gazdaság elméletének és gyakorlatának elterjedése igen jelentős hatású lehet, mégsem elégséges megoldás minden gazdasági problémára.

Márciusi számunkban tovább keressük majd a válságból kivezető utat, amelynek következő lépéseként új, innovatív üzleti modellekkel ismerkedhetnek meg olvasóink.

Visszatérő olvasóink számára hírlevél-feliratkozási lehetőséget biztosítunk, hogy naprakészen értesüljenek az Üzleti SZEmle megjelenéséről.