Révész Brigitta: Szükség van női mérnökökre

Révész Brigitta, az in-tech fejlesztőmérnöke harmadikként végzett a Széchenyi István Egyetem MérNŐK Mesék pályázatán. A jelenleg Németországban élő tehetség szerint lenne rá megoldás, hogy a szakemberek a hölgyek számára is vonzóbbá tegyék a mérnöki pályát.

 2021.07.06. - Czeiner-Szücs Anita, SZE Alumni

„Ha az ember nem adja fel az álmait, akkor bármit el tud érni. Engem erre is ráébresztett a MérNŐK Mesék pályázat. Az elmúlt évben több olyan kihívással, hullámvölggyel is szembe kellett néznem, amelyek céljaiktól nemcsak a nőket, de a férfiakat is eltántoríthatták volna, aztán jött ez a lehetőség, ami igazi motivációt jelentett és az utamon tartott” – érzékenyült el a Széchenyi István Egyetem diplomát szerzett mérnöknőknek kiírt pályázat díjátadó ünnepségén Révész Brigitta.

A harmadik helyen végzett villamosmérnök örömmel tért vissza alma materébe, a Széchenyi István Egyetemre, hiszen mint mondta, annyi szép emléket őriz egyetemi éveiből, s most egy újabbal gazdagodhatott.

Révész Brigitta a megújuló energiaforrások és az autók témájának szerelmese: villamosmérnökként kamatoztatja a Széchenyi István Egyetemen megszerzett tudását Németországban.

Fotó: Horváth Márton

Akiken sorsok múlhatnak

„Tanulmányaimat a bécsi műszaki egyetemen kezdtem, de rövidesen átiratkoztam a Széchenyire. Visszavágytam szülővárosomba a képzés jó híre, az erős gyakorlati oktatás miatt. Igazam lett, oktatóimnak köszönhetően széles körűen megismerhettem szakmámat, és megtalálhattam azt az irányt, ami leginkább érdekel” – fejtette ki a jelenleg Németországban dolgozó mérnöknő. Kiemelte: igazán sokat köszönhet dr. Kuczmann Miklós professzornak, aki emberileg és szakmailag is kiemelkedően teljesít. „Aki ült már az óráján, tudja, hogy ez tényleg így van” – méltatta egyik példaképét Révész Brigitta, s fontosnak tartotta megemlíteni még Somogyi Miklóst és dr. Borbély Gábort is. „Több kihívással is szembe kellett néznem már a tanulmányok ideje alatt is, azonban amikor az említett oktatók tantárgyait is sikerült jól teljesítenem, megerősítést nyertem, jó helyen vagyok, választott szakmám valóban nekem való” – mutatott rá a tehetség.

Hogy mennyit számít egy-egy oktató hozzáállása, azt jól mutatja az is, hogy az In-tech kormányrendszerekkel foglalkozó fejlesztőmérnöke tulajdonképpen általános iskolai matematika-fizika tanára, Wöller Lászlóné támogatása miatt választotta hivatását.

„Ha ma újra választhatnék, nem döntenék másképp, sem a tanulmányaimmal, sem munkával kapcsolatban” – húzta alá.

Mivel helyett mikor

Mikor azt kérdeztük, szerinte mivel lehetne vonzóvá tenni a mérnök pályát a hölgyek számára, válaszán nem sokat gondolkodott. „Nem is azt hangsúlyoznám, hogy mivel, hanem inkább azt, hogy mikor. Hiszen azt, hogy valaki mérnök szeretne lenni, nem az érettségi előtt fél évvel dönti el. Ha rajtam múlna, legkésőbb már középiskola legelején körbejárnám ezt a témát, s megismertetném a diákokkal, mégis mit takar egy-egy képzés, ugyanis sokan nem tudják, pontosan mivel foglalkozik egy villamos-, gépész- vagy informatikai mérnök, s mennyire sokrétűek ezek a szakmák” – osztotta meg véleményét a díjazott.

Hozzátette: „A munkaerőpiacon a mérnöki területeknek szüksége van nőkre. Olyan nőkre, akik bátrak, a munkájuk iránt elkötelezettek, szorgalmasak, kitartók, és van egy cél előttük, amit szeretnének elérni. Ezek azért fontosak, hogy érvényesülhessünk, és jól érezhessük magunkat egy olyan munkakörnyezetben, ahol a mérnökök között a férfiak jelenléte dominál. Az eddigi munkatapasztalataim során azonban a kollégáimtól csak megbecsülést, elismerést kaptam, egyenrangú félként kezeltek. Ez rendkívül motiváló és hálás vagyok érte”.

Révész Brigitta az elismert járműipari szakembertől, dr. Hanula Barna dékántól vette át díját a Széchenyi István Egyetemen.

Fotó: Horváth Márton

 

Révész Brigitta győri audis gyártástervezési tapasztalatai után jelenleg Németországban áll helyt egy olyan terepen, amely lehetőséget biztosít számára a szakmai fejlődésre. A jövőben célja, hogy projektkoordinációs képességét is kamatoztatva egy kisebb csapatot irányítson, és nagyon szívesen dolgozna akár más kontinensen is.